Select Page

Om du är ute efter en ny skrivare och scanner ska du först och främst tänka över hur stort ditt utskriftsbehov är. Det är nämligen dumt att köpa en skrivare med för mycket funktioner samtidigt som det är korkat att köpa en skrivare med för lite funktioner. Ställ dig själv följande fråga: Ska det vara en avancerad och professionell fotoskrivare eller räcker det kanske med en multiskrivare?

Priserna varierar en hel del, man kan hitta bra multiskrivare för under 1000 kr, å andra sidan kan professionella fotoskrivare kosta fyra tusen kronor och upp. Man kan alltså spara pengar genom att köpa rätt typ av skrivare.

Epson EcoTank ET-2826 är en utmärkt Multifunktionsskrivare med låg utskriftskostnad

Ha koll på bildpunkterna

I princip alla skrivare kan skriva ut fotografier med godkänd kvalité. Dock är det viktigt att hålla koll på upplösningen, är den tillräckligt hör? Om inte kan bilden bli pixlig.

När det gäller skrivare mäter man upplösningen i dots per inch eller DPI (på svenska bildpunkter per tum), snarlik princip som när man räknar pixlar i en kamera.

Bläckstråleskrivare eller laserskrivare?

I huvudsak finns det två typer av skrivare, laserskrivare och bläckstråleskrivare. Ska du skriva ut bilder bör du undvika att använda en laserskrivare, de kan nämligen inte skriva ut på fotopapper.

Om du däremot funderar på att ge ut en bok och snabbt behöver många utskrifter kan du med fördel använda en laserskrivare, den skriver snabbt och är billig i drift.

Fundera även på antalet färger i bläckskrivaren, ju fler färger den kan hantera desto mer detaljrik blir bilderna, men smaken är som baken och detsamma gäller priset.

Är du osäker bör du alltid be om en testutskrift innan köpet. Dock är det viktiga vad du själv känner att ditt behov är, fundera först över det sedan kan du bestämma dig för vilken budget du har.